Vježbači manje pate od bolova u leđima

Epizoda akutne boli u leđima je poziv na akciju ljudima koji nisu vježbači. To je odlična prilika da se sami sebi obvežete na vježbanje čim bude malo bolje, što je najkasnije unutar par tjedana. Pri tome je važno znati da vježbanje nije garancija da leđa neće nikad zaboljeti, ali je garancija da će se bolovi javljati rjeđe, da će prije prestati i smanjit će se vjerojatnost prelaska u kronično stanje.

Predugo mirovanje u krevetu je kontraproduktivno, istraživanja su pokazala da preko 2 dana mirovanja u krevetu ima suprotan učinak na ozdravljenje od akutne križobolje. Dakle, počnite se kretati čim je to moguće, poštedite se samo najvećih opterećenja dok se bolovi ne saniraju do kraja (ne nositi teško, ne raditi nagle pokrete, ne raditi vježbe snage ili trčati). Vratiti se normalnim dnevnim aktivnostima čim prije je moguće. Lagani, kontrolirani, „mekani“ pokret je poželjan jer pospješuje cirkulaciju i opušta mišiće. Postoje vježbe koje se u toj fazi popuštanja najvećih bolova i preporučaju.

Kada se bolovi sasvim povuku, to je vrijeme za započeti svoj puni vježbački program. Pri tome je korisno naučiti iz pouzdanog izvora odgovarajuće vježbe koje se onda redovito primjenjuju u ritmu 2 do 3 puta tjedno po 30 do 60 minuta. Jednostavne vježbe istezanja, pak mogu se svakodnevno izvoditi kao uhodana dnevna rutina  ne dulje od 10tak minuta dnevno. Trenutno je u tijeku projekt financiran iz EU fondova skraćenog naziva Prevencija križobolje, gdje se kroz zoom ili uživo (u Zagrebu) organizirane tečajeve, može naučiti, dokazano korisne vježbe u prevenciji bolnih leđa za vježbanje kod kuće. Čak i ako Vam se vrijeme čini nepremostiva prepreka za vježbanje, pretvorite svoju svakodnevicu u poligon za vježbanje. Jednu vježbačku sekvencu možete izvesti uz večernje pranje zuba, 3-4 najdraže vježbe istezanja recimo po dizanju iz kreveta, odraditi nekoliko vježbi za istezanje i mobilizaciju vrata u uredskom stolcu, odraditi jednostavne vježbe za stopala telefonirajući (podizanje na prste i pete), i sl. Vježbe kojima prevenirate bolna leđa nisu iscrpljujući work out programi. Kad se u to uvjerite i još osjetite da ste od njih manje napeti i ukočeni, velika je šansa da će Vam postati navika.