O Projektu

Naziv i ciljevi Projekta

Projekt Promicanje svijesti o potrebi prevencije i povećanje znanja o metodama prevencije križobolje na teritoriju grada Zagreba (skraćeni naziv: „Prevencija križobolje“) ima za cilj razviti i implementirati preventivni program škole leđa u Zagrebu, s ciljem preveniranja broja i duljine trajanja novih epizoda bolnih leđa te s dugoročnim ciljem (izvan dosega ovog projekta) redukcije kronifikacije križobolje.

Ukupna vrijednost Projekta i iznos koji sufinancira EU

Ukupna vrijednost projekta je 499.150,64 kuna, pri čemu EU financira 100% vrijednosti Projekta.

Provedba radionica započinje u veljači 2021. godine i traje do veljače 2022. godine.

Kratki opis Projekta

Bolna leđa su jedan od najčešćih razloga posjeta ambulanti opće medicine. Iako mehanička križobolja ne predstavlja ozbiljno stanje, zabrinjava učestalost recidiva, utjecaj na kvalitetu života, utjecaj na česta bolovanja, križobolja u sve mlađih osoba i posebno potencijalni prelazak u kroničnu križobolju. Radi se o indikaciji koja, iako ne utječe na mortalitet, značajno opterećuje zdravstvo, financijski i kapacitetno. Učestalost, utjecaj na kvalitetu života te visoki troškovi stavljaju bolna leđa u fokus preventivnih djelovanja u EU. Europske smjernice za prevenciju bolnih leđa (www.backpaineurope.org) ističu da se vježbanje preporuča za prevenciju pojave i duljine novih epizoda bolnih leđa i da se škole leđa (back schools), organizirane kao intenzivni programi koji objedinjavaju edukaciju i vježbanje, preporučaju za osobe koje imaju recidive bolnih leđa a u svrhu sprečavanja kronifikacije. Kako se u RH ne provodi sustavna prevencija križobolje, projektom želimo proširiti svijest o potrebi i mogućnosti prevencije križobolje te razviti i započeti implementaciju preventivnog programa škole leđa u Zagrebu.

Projektom želimo kroz medijsku kampanju promovirati važnost prevencije križobolje i regrutirati polaznike tečajeva škole leđa. Tijekom projekta organizirat će se dva tipa edukacija: Radionica škole leđa za radno mjesto i Tečaj škole leđa-sveobuhvatni program škole leđa u trajanju od 8X60 min. Krajnji korisnici edukacija škole leđa će biti potaknuti na samoodgovornost za zdravlje leđa, promijeniti štetna uvjerenja vezana uz križobolju, osvijestiti nepovoljna držanja i pokrete, biti motivirani na aktivan život i redovito vježbanje te osposobljeni za jednostavno samostalno vježbanje. Polaznici edukacija dobiti će edukativne brošure s opisom vježbi za nastavak samostalnog korištenja.