Kako smo od homo sapiensa postali homo sedens?

sedens

Većina ljudi bude iznenađena svojom dnevnom bilancom prosječnog kretanja kada osvijeste da od budnih 16 sati većinu provedu sjedeći. Na putu prema poslu, u uredu, unutar svoja četiri zida, pri druženju, zajedničkim kavama, odlascima u kino, pa čak i druženja u prirodi često završe višesatnim sjedenjem za stolom. Stolice i fotelje su sve udobnije i vrlo lako se zapadne u zamku pretjeranog sjedenja. Iako imamo osjećaj da na taj način odmaramo mišiće, učinak na njih, kao i kralježnicu i zglobove, je, kad pretjeramo, upravo suprotan. Dakle, sjedenje samo po sebi nije štetno ali pretjerano sjedenje, pogotovo satima u jednoličnom položaju, što je često slučaj kod uredskih poslova, će vjerojatno s vremenom rezultirati s križoboljom ili vratoboljom. Ako nam je pri tome sjedeći položaj nepovoljan, ili ako smo pod dugotrajnim stresom, koji dokazano utječe na povišenu napetost mišića, prilično je vjerojatno da će rezultat s vremenom biti učestala bolna leđa.

Mnoge se funkcije našeg tijela pospješuju pokretom, neki se dijelovi tijela, poput diskova među kralješcima ili hrskavica, „hrane“ pokretom, diskovi se hrane difuzijom koju međusobno primicanje i odmicanje kralježaka pospješuje. Posljednje desetljeće u znanosti je puno pokazalo na području metaboličke aktivnosti mišića. Dakle, mišići svojim radom luče aktivne supstance, koje se zovu miokini, i koje su zaslužne za to da mišići komuniciraju s drugim organima i tkivima kao što su masno tkivo, jetra, kosti, mozak. To je ujedno i ključ objašnjenja zašto fizička aktivnost i vježbanje imaju tolike povoljne učinke na mnoge organe i tkiva i time povoljan učinak na mnoge bolesti. Lista dokazanih povoljnih učinaka tjelesne aktivnosti na zdravlje je impresivna.

Dakle, pokušajte izbjeći dulje od 6 sati sjedenja dnevno. Obogatite svoj uredski život spontanim pokretom, prekidajte sjedenje najmanje svakih 30 minuta podizanjem u stojeći položaj. Uvedite rituale koji na to potiču: telefonirajte stojeći, održavajte sastanke stojeći, razmjestite ured tako da vas potiče na pokret, udaljite printer ili mobitel od sebe da se morate dići i došetati do njega. Velika je korist od sit-stand stolova ili nekog improviziranog oblika radnog mjesta koja omogućuje da radno vrijeme provedete izmjenjujući sjedeći i stojeći položaj. Ako se ne bavite nikakvom rekreativnom sportskom aktivnošću, neka pola sata žustrog hoda dnevno postane neizostavni dio vaše svakodnevice. Ako to odradite u prirodi i dobrom društvu, velika je šansa da ćete postati ovisni o toj za zdravlje korisnoj rutini.